De levensduur van uw fietsaccu te verlengen

Onderhoudstips voor de accu van uw e-bike

Als u ervoor kiest om uw oude fietsaccu door ons te laten reviseren wordt de levensduur weer met jaren verlengd. Bij reviseren vervangen onze reparateurs de versleten energiecellen door cellen van A-grade kwaliteit, wat bijdraagt aan een grotere actieradius en een langere levensduur. Door verantwoord om te gaan met de batterij kunt u er zelf ook voor zorgen dat u langer plezier beleeft aan uw elektrische fiets.

Wat opladen betreft gelden na revisie nog steeds dezelfde richtlijnen die benoemd worden in de handleiding van uw e-bike. De volgende tips zijn van toepassing op vrijwel alle fietsaccu’s en met name van belang als u de accu in de wintermaanden voor langere tijd niet gebruikt.

Batterij resetten

Het is altijd aan te raden om een nieuwe (of gereviseerde) accu de eerste keer volledig op te laden, vervolgens zonder tussentijds bijladen in een keer bijna leeg te rijden, en weer bij te laden tot 100%. Dit wordt ook wel een volledige laadcyclus genoemd. Na enkele volledige laadcycli wordt de maximale accucapaciteit pas bereikt.

Volledige laadcyclus regelmatig herhalen

Normaalgesproken doet u er goed aan om de accu na elk gebruik direct op te laden. Probeer de batterij ook regelmatig bijna volledig te ontladen en daarna pas weer aan de oplader te koppelen. U houdt de batterij langer gezond als u een volledige laadcyclus maandelijks herhaalt. Op deze manier stelt het batterij management systeem namelijk de actuele laadcapaciteit opnieuw vast.

Ook als u de accu niet gebruikt neemt de capaciteit van Li-ion en NiMh batterijen langzaam steeds verder af. Na verloop van tijd wordt de restlading dan niet meer nauwkeurig weergegeven op uw display. Door de accu bijna helemaal te ontladen vanaf 100% en vervolgens weer op te laden, wordt de actuele laadcapaciteit van alle energiecellen weer nauwkeurig gemeten. Veel elektrische fietsen beschikken daarnaast over een handmatige ‘resetknop’ op het display. Het is verstandig om deze functie regelmatig te gebruiken.

De levensduur van uw fietsaccu verlengen

Opladen en bewaren bij kamertemperatuur

Als uw e-bike beschikt over een uitneembare accu, probeer dan na gebruik de accu los te koppelen en binnen op te laden bij kamertemperatuur. De battery pack is namelijk niet bestand tegen extreme temperaturen. Zeker als u de accu voor langere tijd niet gebruikt heeft dit een negatieve impact op de batterij en uiteindelijk kan deze zelfs blijvend beschadigd raken.

Zorg voor voldoende restlading

Verder is het van belang om de fietsaccu achter te laten met de juiste restlading als de e-bike lang niet gebruikt wordt. Wat dat betreft adviseren wij u de handleiding van de fabrikant te raadplegen.

Fabrikanten geven namelijk geen eenduidig advies. Batavus en Sparta adviseren bijvoorbeeld om de accu volledig opgeladen te bewaren, terwijl andere fabrikanten (bijv. Giant, Gazelle) het advies geven om de accu met 40-50% acculading weg te leggen.

Voorkom diepteontlading

Probeer de accu zo snel mogelijk weer op te laden als u deze na een lange fietsrit (bijna) leeg gereden heeft. Zo voorkomt u diepteontlading. Het Battery Management Systeem van de meeste moderne Li-ion accu’s voorkomt dat uw batterij in eerste instantie te diep ontladen kan worden. Als u echter te lang wacht met het opladen raakt de batterij alsnog beschadigd als gevolg van diepteontlading. Bij de meeste fabrikanten vervalt in dat geval de garantie.

Opladen tussen fietsritten door

Het kan geen kwaad om uw accu na afloop van een fietsrit (ongeacht de afgelegde afstand) direct op te laden. Er is namelijk sprake van zelfontlading waarbij de accu langzaam leegloopt, ook als u er geen actief gebruik van maakt. Li-ion fietsaccu’s zijn minder gevoelig voor zelfontlading dan accu’s met de inmiddels verouderde NiMh techniek. Het is dan ook niet noodzakelijk om Li-ion accu’s aangesloten te laten, terwijl NiMh accu’s continu aan de oplader moeten blijven.

De ANWB geeft in dit artikel ook tips voor het gebruik van uw fietsbatterij in de winter.